Normal_pinda_s_pinda-allergie

Volgens een nieuwe Amerikaans richtlijn kunnen ouders een pinda-allergie bij hun kind voorkomen door ze vroegtijdig pinda’s te geven. Kinderartsen in Nederland zijn nog niet bereid dit advies over te nemen en willen de materie eerst goed bestuderen. Dat meldt RTL Nieuws.

Arts Hans de Groot, gespecialiseerd in allergieën, vindt dat Nederland de Amerikaanse richtlijn niet klakkeloos over kan nemen. “Kinderen die een pinda-allergie hebben, moet je natuurlijk geen pinda’s geven. Maar kinderen zonder pinda-allergie, maar mét een verhoogde kans daarop, help je wel door hen veel pinda’s te geven”, zegt De Groot.

De arts adviseert ouders die een allergie vermoeden, hun kind te laten testen in het ziekenhuis. Ouders die bang zijn om hun kinderen pinda’s te geven, kunnen dit stapsgewijs doen door ze bijvoorbeeld eerst pindakaas, chocolade of koeken te geven. Het Allergiecentrum van het Groningse Martini Ziekenhuis heeft daarvoor een advies opgesteld.

In het Amerikaans onderzoek zijn kinderen bestudeerd die eczeem of en allergie voor een ander eten hebben. Deze groep kinderen heeft meer kans op een pinda-allergie dan kinderen die geen eczeem of allergie gerelateerd aan voedsel hebben. Vijg jaar lang moest één groep kinderen veel pinda’s eten en een andere groep kreeg helemaal geen pinda’s te eten. De onderzoekers concludeerden vervolgens dat de kinderen in de eerste groep veel minder vaak een pinda-allergie kregen dan de kinderen die vijf jaar lang geen pinda’s kregen.

Engeland kent tevens dergelijke richtlijnen voor ouders. Daar werden zwangere vrouwen voorheen geadviseerd om geen pinda’s te eten tijdens de zwangerschap. Ook mochten ze hun kind tot hun tweede levensjaar geen pinda’s te eten geven. Echter bleken hierdoor juist meer kinderen een pinda-allergie te ontwikkelen. De Engelsen hebben daarom opnieuw onderzoek gedaan, zodat de eerdere richtlijnen ongedaan gemaakt konden worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids