Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

De laatste aflevering van de tv-documentaire ‘Doden liegen niet’ gaat over de dood van de achtjarige Sharleyne. In 2015 kwam het meisje om het leven nadat ze van een flat in Hoogeveen viel. Haar moeder werd ervan verdacht haar van het balkon te hebben geduwd, maar het Openbaar Ministerie kon daarvoor niet genoeg bewijs vinden. Het is nog steeds gissen of ze over de reling is gevallen, gesprongen of gegooid. Woensdagavond om 22.30 op NPO3 laat forensisch patholoog Frank de Groot zien hoe hij de zaak heeft onderzocht. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Na drie maanden van intensief onderzoek, kon het Openbaar Ministerie (OM) geen bewijs vinden voor wat er die fatale nacht in 2015 is gebeurd. De moeder van Sharleyne was even verdachte, maar werd na gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Haar vader wil echter dat het strafrechtelijk onderzoek nogmaals wordt geopend. Hij stelt de gemeente aansprakelijk voor het incident, omdat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) heeft gefaald in de begeleiding van het kind.

Het gezin was voor de dood van Sharleyne al in beeld bij jeugdzorg. Ze woonde op dat moment bij haar moeder op de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen. De advocaat van Sharleynes’ vader verdenkt de jeugdzorgverleners ervan in die tijd niet voldoende waakzaam te zijn geweest. “Er waren signalen dat Sharleyne werd verwaarloosd, dat haar moeder suicidaal was en dat ze haar kind dagen achter elkaar alleen liet”, stelde de advocaat vorig jaar.

Sindsdien is er nauwelijks vooruitgang geboekt. Forensisch patholoog De Groot vindt dat hij er alles aan moet doen om te achterhalen waardoor iemand is overleden, vooral bij een niet-natuurlijke dood. De arts bestudeerde daarom het bestaande politiedossier, waarna hij concludeerde dat er geen vingerafdrukken van Sharleyne op de reling van de flat waren gevonden. Vervolgens liet hij negen meisjes met dezelfde lengte en leeftijd als Sharleyne over een nagebouwde balustrade klimmen.

Een definitieve conclusie maakt hij nog niet bekend. Het rapport van zijn bevindingen heeft hij afgeleverd bij het gerechtshof in Leeuwarden. Volgens de advocaat van Sharleynes’ vader, Liesbeth Poortman, neigt het rapport eerder naar een kwade actie door een derde persoon dan naar een ongeluk of zelfmoord. Of het gerechtshof het strafrechtelijk onderzoek heropent is nog niet bekend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids