Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg hebben een Toets kleinschalige jeugdhulp met verblijf uitgevoerd bij vier gezinshuizen. Voor het kleinschalig zorgaanbod voor jeugd in zorgboerderijen en gezinshuizen hebben de inspecties een op maat gesneden toezicht ontwikkeld. Het toezicht is gebaseerd op het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De inspecties gaan na of de aanbieder aan 32 verwachtingen uit dit toetsingskader die gelden voor kleinschalig zorgaanbod voldoet. De verwachtingen zijn afkomstig uit de vijf thema’s van het toetsingskader Jeugdhulp met verblijf: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

Gezinshuis Uniek voldoet aan alle getoetste verwachtingen voor verantwoorde jeugdhulp. Ook Gezinshuis Almkerk scoort goed en voldoet aan 31 verwachtingen van de 32 beoordeelde verwachtingen. Alleen bij het van bieden van passende hulp door de professionals zijn verbeteringen nodig. Gezinshuis Montferland voldoet aan 28 van de 30 beoordeelde verwachtingen. Verbeterpunten zijn er bij het werken volgens professionele standaarden en het systematisch uitvoeren van kwaliteitsmanagement.

Bij Gezinshuis Valentis zijn 19 van de 32 verwachtingen als onvoldoende beoordeeld. Op het moment van het toezicht was onder andere de veiligheid van de jeugdigen onvoldoende geborgd. In opdracht van de inspecties heeft Valentis inmiddels een risicoanalyse geleverd van ieder kind dat in het gezinshuis woont. Ook heeft het gezinshuis plannen gemaakt om de veiligheid van de jeugdigen beter te borgen. Om te voldoen aan alle verwachtingen moet het gezinshuis nog diverse verbeteringen doorvoeren bij de uitvoering van de hulpverlening, de cliëntenpositie en de organisatie. 

Binnen drie maanden moeten de gezinshuizen een schriftelijke verklaring geven waaruit blijkt hoe ze hebben gezorgd dat is voldaan aan alle verwachtingen. De inspecties volgen de voortgang bij deze gezinshuizen en toetsen de verbeteringen in de praktijk. In 2017 is het toezicht op kleinschalige aanbieders van jeugdhulp een aandachtspunt van de inspecties.

Door: Redactie Nationale Zorggids