Normal_overgewicht_dik_vet_obesitas

Kinderen met extreem overgewicht hebben vaak niets aan een dieet, zij hebben een intensieve behandeling nodig. Bij de behandelcentra van Merem verblijven kinderen tussen de acht en achttien jaar een maand lang, om daar het onderliggende probleem te achterhalen. Dat meldt RTL Nieuws.

Kinderarts Steven Hustinx werkt bij Merem. Hij ziet dat kinderen die daar terechtkomen van alles hebben geprobeerd om van hun overgewicht af te komen. Als diëten, sporten of behandeling in een obesitas expertisecentrum niet werkt, kunnen ze terecht bij Merem voor een intensieve obesitasbehandeling.

Gedurende het behandeltraject van vier weken zijn ze intern, behalve in de weekenden als terug mogen naar hun ouders. Hustinx benadrukt dat het geen bootcamp is. “Wij gaan samen met het kind en gezin kijken naar de onderliggende problemen van obesitas. De belemmeringen en valkuilen die specifiek bij dit kind en gezin maken dat de eerdere behandelingen niet aanslaan.”

De kinderarts erkent de complexiteit van obesitas. Het ligt namelijk niet altijd aan luiheid of de sociaaleconomische status van het gezin. Het onderliggende probleem is bij ieder kind weer anders. Kinderen kunnen een verkeerd eetpatroon hebben, slaapgebrek hebben of ze zijn emotie-eters. Vooral slaapgebrek of een verkeerd slaap-waakritme spelen bij kinderen en volwassenen een grote rol in de ontwikkeling van extreem overgewicht.

In de behandelcentra van Merem wordt eerst gekeken naar eventuele medische oorzaken. Zodra die uitgesloten zijn, kijken de artsen naar de psychische gezondheid van het kind. De behandeling gaat in de eerste instantie ook niet om afvallen, maar om voeding, beweging, slaap en gedrag, aldus Hustinx. In diëten ziet hij niets, omdat de stofwisseling daarmee hapert en zelfs in de zogenoemde krapte-stand komt. Zodra een kind ineens meer eet, slaat het lichaam extra vet op. 

Door: Redactie Nationale Zorggids