Normal_baby_peuter_bad

Jonge kinderen hoeven niet dagelijks onder de douche of in bad. Dat zegt dermatoloog Marjolein Leenarts. Door een kind dagelijks te wassen, wordt de huid eigenlijk te schoon. Dat houdt vooral in dat de vette laag die de huid beschermt als het ware wegvaagt, meldt RTL Nieuws. 

Leenarts ondervroeg ruim duizend ouders over de wasroutine met hun kinderen. Daaruit bleek dat zeker 68 procent hun kind dagelijks waste. “In de wintermaanden doen we dat met veel warmer water en in combinatie met zeep, is dat echt funest voor de huid van je kindje”, zegt Leenarts. De huid droogt uit en de vette laag die de huid beschermt vaagt weg.

Sommige ouders voelen zich schuldig als ze hun kind een keertje niet wassen, terwijl dat volgens de dermatoloog helemaal niet nodig is. Ouders denken dat het moet, maar dat is niet zo. Minder douchen of badderen is juist goed, omdat de kans op eczeem daardoor kleiner wordt en de kans op een allergische reactie op bepaalde doucheproducten of parfum ook. Vooral baby’s hoeven niet met zeep te worden gewassen omdat zij van zichzelf lekker ruiken.

Het advies van Leenarts is om jonge kinderen (tot twaalf jaar) maximaal twee tot drie keer per week te wassen. Vaak is schoonmaken met een washandje al genoeg. Als ouders ervoor kiezen zeep te gebruiken, gebruik dan zeep zonder al te veel toevoegingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids