Normal_e-sigaret

Elektronische sigaretten zonder nicotine en kruidenproducten bedoeld om te roken komen onder de Tabaks- en rookwarenwet te vallen. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) krijgt brede steun voor zijn wetsvoorstel. Dat meldt de Tweede Kamer

Het roken van kruidenproducten en elektronische sigaretten zonder nicotine (bijvoorbeeld shishapennen) is minder schadelijk dan het roken van tabak. Maar de gezondheidsrisico's zijn groter dan eerder gedacht. En het gebruik van deze middelen kan voor jongeren een opstapje zijn naar het roken van tabak. Daarom wil de staatssecretaris dat ook voor deze rookwaren een leeftijdsgrens komt van 18 jaar. Tevens dienen er gezondheidswaarschuwingen op de verpakking te komen en reclame en sponsoring moet beperkt blijven. Ook moet een verplichting gelden voor producenten om schadelijke effecten te registreren.

Het gelijkschakelen van rookwaren met en zonder nicotine is een goede zaak, zeggen Agema (PVV) en Ziengs (VVD). Keijzer (CDA) betoogt dat het past in een breed tabaksontmoedigingsbeleid. Een aantal woordvoerders doet aanvullende voorstellen om het gebruik van tabak, elektronische sigaretten en kruidenproducten te ontmoedigen.

Een verbod op het uitstallen van tabaksproducten en aanverwante producten op verkooppunten voorkomt dat kinderen roken gewoon gaan vinden. Marith Volp (PvdA) en Carla Dik (ChristenUnie) grijpen het wetsvoorstel aan om te pleiten voor een display ban.

Een eventuele display ban zou moeten gelden voor supermarkten, maar niet voor tankstations en tabaksspeciaalzaken, betoogt Ziengs. Deze verkooppunten zijn namelijk gericht op volwassenen. De VVD'er wil jongeren beschermen door de leeftijdsgrens strenger te handhaven. Ondernemers die drie keer in de fout gaan, zouden volgens hem een verkoopverbod moeten krijgen. De Kamer stemt op 24 januari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.