Normal_jeugdzorg546

Door een tekort aan pleeggezinnen en gezinshuizen, belanden kinderen in een crisisopvang of soms zelfs op straat. Gemeenten zijn ondertussen bezig het aantal opvangplekken in instellingen af te bouwen, omdat zij juist willen dat zoveel mogelijk uit-huisgeplaatste kinderen in een pleeggezin of gezinshuis terechtkomen. Dat meldt NOS. 

Kinderen die uit-huis zijn geplaatst hebben meer baat bij een pleeggezin of gezinshuis dan een plek in een instelling, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien kost pleegzorg minder. Daarom stimuleren gemeenten opvang in een huiselijke sfeer. Behalve voor kinderen die extreem gedrag vertonen. Daarvoor blijven bedden in gespecialiseerde instellingen nodig.

Pleegzorg Nederland startte onlangs een campagne voor de werving van pleegouders. Het doel was om 3.500 nieuwe pleegouders te werven, echter meldden zich er tot nu toe slechts 2.500. Ook blijkt het lastig om kinderen die uit-huis zijn geplaatst, ‘in-huis’ te plaatsen. Daardoor belanden er steeds meer kinderen in de crisisopvang. “Omdat gemeenten toch met hun handen in het haar zitten, doen ze een beroep op de weinige plaatsen die er zijn om toch nog een kind geplaatst te krijgen”, zegt Cornel Vader van het Leger des Heils. Bij de opvanginstellingen van het Leger des Heils is het aantal bedden met ongeveer 30 procent afgebouwd.

Door het tekort aan plekken belanden kinderen soms zelfs op straat. Cornel Vader hoopt daarom dat er snel meer gezinshuizen pleegouders komen. “Ouders die tegen een stootje kunnen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids