Normal_free_foruse_sex_seks

Ouders voelen zich steeds minder op hun gemak als het gaan om de seksuele opvoeding van hun kinderen, zo stellen opvoedkundige Marina van der Wal en  psychiater Bram Bakker in hun boek Vrij(be)wijs. Bijna tweeduizend ouders vulden een online vragenlijst in over hun opvoedstijl. Conclusie: seks is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“Op social media verspreidde zich vorig jaar razendsnel een foto waarop de beroemde Victoria Beckham haar vijfjarige dochter Harper op de mond kust. Onschuldiger kan het niet, maar veel reacties waren juist tegenovergesteld: dat kon toch niet?”, zegt Van der Wal. Hiermee wil ze aangeven dat er onder ouders steeds meer een taboe heerst op seksualiteit en seksuele opvoeding.

Bakker en Van der Wal geven al jaren lezingen op scholen en voorlichting aan ouders. Zodra het onderwerp over seks gaat, komen er minder ouders op het evenement af, merken beiden. En de aanwezigen durven geen dialoog aan te gaan. Het onderwerp seks als luchtig onderdeel van het leven levert soms gelach en gegier op, merkt Van der Wal, maar zodra het een serieus onderwerp wordt, valt het stil. 

Door: Redactie Nationale Zorggids