Normal_e-sigaret__vapen__roken

Nieuw onderzoek toont aan dat jongeren die eerst in aanraking komen met de e-sigaret, na een half jaar ook vaker gewone tabak roken. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan waaraan 347 middelbare scholieren meededen van 17 en 18 jaar oud. Al langer bestaat het vermoeden dat elektronische rookwaar kan leiden tot het gebruik van andere soorten tabak onder jongeren. Dit meldt Volkskrant. 

In het onderzoek werden de jongeren gevraagd naar hun rookgedrag en hun inschatting van de gezondheidsgevaren van roken. De deelnemers die in het jaar van het onderzoek wel eens een e-sigaret rookten, hadden na een half jaar vier keer zo veel kans om ook normale sigaretten te roken. Ook schatten de deelnemers die e-sigaretten rookten de schade van sigaretten een jaar later lager in.

Gezondheidswetenschapper Jorien Treur van de Radboud Universiteit herkent deze inschatting van de gevaren van roken. “We wisten al dat jongeren die roken inschatten als schadelijk, veel minder snel gaan roken.” Mogelijk betekenen deze nieuwe bevindingen dat jongeren het gewone roken normaliseren door het gebruik van de e-sigaret, zo zegt ze in de Volkskrant. Zij doet zelf onderzoek naar Nederlandse jongeren en hun rookgedrag.

Hoewel Treur vindt dat er niet direct harde conclusies getrokken kunnen worden uit het Amerikaanse onderzoek, wil zij samen met haar collega’s bekijken of jongeren met een laag ‘risicoprofiel’ sneller verleid worden tot roken door e-sigaretten. Zij wil hiermee vaststellen over het elektronisch roken daadwerkelijk als een opstapje geldt voor het roken van nicotinehoudende producten.

Door: Redactie Nationale Zorggids