Normal_inspectie_jeugdzorg

De inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg hebben een Toets kleinschalige jeugdhulp met verblijf uitgevoerd bij vier gezinshuizen. Alle vier de gezinshuizen voldoen aan nagenoeg alle beoordeelde verwachtingen. Dat melden de inspecties. 

Voor het kleinschalig zorgaanbod voor jeugdhulp in zorgboerderijen en gezinshuizen hebben de inspecties een op maat gesneden toezicht ontwikkeld. Het toezicht is gebaseerd op het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. De inspecties gaan na of de aanbieder aan de 32 verwachtingen uit dit toetsingskader die gelden voor kleinschalig zorgaanbod voldoet. De verwachtingen zijn afkomstig uit de vijf thema’s van het toetsingskader Jeugdhulp met verblijf: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

Uit de toetsing blijkt dat Gezinshuis 3 x 3 inmiddels voldoet aan alle getoetste verwachtingen voor verantwoorde jeugdhulp. Woongroep De Robijn voldoet aan alle getoetste verwachtingen. Driestroomhuis Damaris voldoet aan 29 van de 32 beoordeelde verwachtingen. Een aandachtspunt is dat professionals de te verlenen hulp mede baseren op een inschatting van de veiligheidsrisico’s. Tot slot voldoet Gezinshuis Gentle aan 29 van de 32 beoordeelde verwachtingen. Een aandachtspunt is dat jeugdigen en hun ouders de mogelijkheid hebben om een klacht in te dienen bij een onafhankelijke klachtencommissie.

Binnen drie maanden moeten de laatste twee gezinshuizen een schriftelijke verklaring geven waaruit blijkt hoe ze inmiddels voldoen aan alle verwachtingen. De inspecties volgen de voortgang bij deze gezinshuizen en toetsen de verbeteringen in de praktijk.In 2017 is het toezicht op kleinschalige aanbieders van jeugdhulp een aandachtspunt van de inspecties.

Door: Redactie Nationale Zorggids