Normal_geweld__huiselijk_geweld__kindermishandeling__mishandeling

De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKMK) in Utrecht zal aan het eind van deze maand haar deuren sluiten. Het expertisecentrum heeft te weinig structurele financiële middelen om in de benen te blijven. Tot 1 mei zullen de aanwezige medewerkers hun taken zorgvuldig afronden, zo laat het FPKM weten.

De polikliniek wordt gebruikt door verwijzers uit de juridische en medische sector. Als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of seksueel misbruik, kunnen zij bij de experts aankloppen. Zij kunnen bevestigen of ontkrachten of het gesignaleerde letsel overeenkomt met het verhaal over het ontstaan hiervan. Zij kunnen het letsel van een kind duiden en na het rapport kan eventueel actie ondernomen worden.

“De FPKM past onvoldoende in ons aanbod op het gebied van forensische psychiatrie”, zegt Wouter van Ewijk, bestuurder van De Forensische Zorgspecialisten waar De Forensische Polikliniek Kindermishandeling onderdeel van is. Hij heeft er vertrouwen in dat andere partijen het belangrijke werk zullen voortzetten. Hij denkt daarbij aan het Nederlands Forensisch Instituut en het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling.

Door: Redactie Nationale Zorggids