Normal_asbak__roken__sigaret

In 2016 zijn 176 boetes uitgedeeld aan ondernemers die tabak verkochten aan jongeren die nog geen 18 jaar waren. In elf gevallen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) - nadat 3 keer binnen 12 maanden sprake was van een overtreding van de leeftijdsgrens - de verkoop van tabak bij ondernemers stilgelegd. Dat staat in de jaarlijkse voortgangsrapportage van de nalevings- en handhavingscijfers leeftijdsgrens en rookvrije horeca. De NVWA zet het intensieve toezicht op tabak de komende tijd voort, zo meldt de autoriteit.

De NVWA heeft in 2016 bureau INTRAVAL onderzoek laten doen naar het kopen van tabak door jongeren. Uit dit onderzoek blijkt dat het percentage jongeren dat tabak koopt of probeert te kopen is gedaald. Van de 16- en 17-jarigen koopt in 2016 9 procent wel eens tabak, tegenover 14 procent in 2014. Jongeren komen nog wel via vrienden aan tabak, zo blijkt uit het onderzoek. De jongeren is gevraagd of het hen lukte tabak te kopen. Bij supermarkten was deze slaagkans het laagst, terwijl het bij cafetaria’s en andere horecabedrijven bijna altijd lukte.

Uit ander onderzoek in 2016 blijkt dat de gemiddelde naleving is gestegen. De naleving is bij de supermarkten met 72 procent het hoogst. De naleving is het laagst bij de horeca.

Hoewel het steeds moeilijker wordt voor jongeren om tabak te kopen blijkt dat het via elk verkoopkanaal nog steeds mogelijk is om tabak te kopen. Reden te meer dat de NVWA doorgaat met haar intensieve toezicht. In 2016 heeft de NVWA 4.316 leeftijdscontroles uitgevoerd bij onder meer horecagelegenheden, levensmiddelenzaken, tankstations en tabaksspeciaalzaken. Tijdens 999 van deze controles probeerde een jongere tabak te kopen. Bij 18 procent werd een overtreding van de leeftijdsgrens geconstateerd. De meeste maatregelen werden genomen bij de horeca.

Door: Redactie Nationale Zorggids