Logo_logo_reumafonds

Vandaag maken het Reumafonds, ZonMw en de Canadian Institutes of Health Research (CIHR) bekend in welk Nederlands-Canadees reuma-onderzoek zij gezamenlijk 5,2 miljoen euro investeren. Het onderzoek dat de subsidie toegekend krijgt, wordt uitgevoerd in een uniek internationaal netwerk van Nederlandse en Canadese onderzoekers onder de naam: UCAN CAN-DU. Dit onderzoek moet een personalized medicine behandeling van kinderen met jeugdreuma mogelijk maken. Dat meldt het Reumafonds. 

In 2016 daagden CIHR, ZonMw en het Reumafonds samen wetenschappers uit tot een onderzoeksvoorstel te komen dat in vijf jaar tijd de basis legt voor een nieuwe aanpak van ontstekingsreuma. Personalized medicine was daarbij het sleutelwoord. Henk Smid, directeur ZonMw: ‘Bij de behandeling van reuma gaat het om kostbare geneesmiddelen met een zeer krachtige werking, maar ook vaak met ernstige bijwerkingen. Wij willen daarom in de reumatologie personalized medicine stimuleren, behandeling op maat.'

Het winnende onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Nico Wulffraat (Wilhelmina Kinderziekenhuis) en de Canadese arts prof. dr. Rae Yeung. Hun onderzoek moet resulteren in behandelingen die afgestemd zijn op ieder kind. Met effectieve, biologische medicijnen en zonder alle ernstige bijwerkingen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde biomarkers kunnen voorspellen hoe patiënten reageren op de behandeling met biologische medicijnen. Door biomarkers in bijvoorbeeld het bloed van de kinderen te meten kan straks worden bepaald welk medicijn het beste zal aanslaan bij de jonge patiënt. Dit voorkomt dat kinderen moeten starten met medicijnen die niet het gewenste effect hebben.

Om behandeling op maat mogelijk te maken, zijn gegevens nodig over zoveel mogelijk patiënten. Nederland en Canada beschikken over vergelijkbare patiënten cohorten en hebben excellente reuma-onderzoekers. Het bij elkaar brengen van deze cohorten en de onderzoeksexpertise in één netwerk betekent een enorme stap in de ontwikkeling van personalised medicine. 

Door: Redactie Nationale Zorggids