Normal_nwo_logo

Professor dr. Henning Tiemeier van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een Vici-beurs ontvangen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij ontvangt de beurs voor onderzoek naar hoe tegenslag op jonge leeftijd tot adolescente depressie kan leiden. De financiering is bedoeld om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Veel kinderen maken negatieve ervaringen mee zoals verwaarlozing, mishandeling of pesten. Dankzij de beurs kunnen meer dan 4.000 kinderen worden gevolgd om te bekijken of dergelijke negatieve ervaringen de hersenontwikkeling veranderen en hoe dit tot depressie bij adolescenten kan leiden. Tevens wordt onderzocht wat het effect van negatieve ervaringen kan tegengaan.

Een kleine veertig wetenschappers hebben een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro ontvangen van NWO. Het geld is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De beurs is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen.

Door: Redactie Nationale Zorggids