Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015, krijgen steeds meer kinderen de verkeerde zorg of door de lange wachttijden helemaal geen zorg. Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en VOBC uiten hierover hun zorgen in een brief aan de Tweede Kamer. De briefschrijvers krijgen steun van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en Federatie Opvang. Dat meldt Trouw.

Toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg was het de bedoeling dat deze zorg dichter bij het kind kwam. Bovendien had het een preventieve functie. Echter blijkt nu dat de bureaucratie bij gemeenten de zorg flink in de weg zit.

Tevens is regionale samenwerking tussen gemeenten verplicht, maar tot nu toe richt iedere gemeente zich nog te veel op zijn eigen aanpak. Tijdens een verkiezingsdebat gisteren ondersteunde Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer de brief van de organisaties. Ook zij ziet dat de jeugdzorg sinds de decentralisatie tegen steeds meer problemen aanloopt. Zo zijn er flink meer crisisplaatsingen in de gesloten jeugdzorg en worden bovendien steeds meer jongeren onder toezicht gesteld.

Ook Federatie Opvang maakt zich zorgen, met name over het aantal kinderen dat te maken krijgt met huiselijk geweld, maar daarvoor onvoldoende of geen zorg krijgt. De zevenduizend kinderen die daardoor jaarlijks in de opvang belanden worden nauwelijks opgemerkt, zegt de federatie. Ook hebben zorgmedewerkers onvoldoende kennis om jonge slachtoffers van huiselijk geweld te helpen. “Het praten met kinderen, die mogelijk een trauma hebben, vereist specifieke deskundigheid. Hetzelfde geldt voor het kunnen doorverwijzen naar passende hulp”, aldus Federatie Opvang.

Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en VOBC waarschuwen staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid voor de almaar oplopende kosten die eigenlijk alleen maar op lijken te gaan aan administratie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids