Normal_telefoon_app_snapchat

Wie slachtoffer wordt van sexting, zou vooral gehoord moeten worden in plaats van veroordeeld. Dat stellen experts na de zelfmoord van een 14-jarige jongen uit Enschede, die van een flat sprong toen hij erachter kwam dat een naaktfoto van hem was uitgelekt. Steeds vaker worden naaktfoto’s van jongeren verspreid via internet en social media, wat niet alleen leidt tot schaamte en psychische problemen, maar zelfs tot zelfmoord. Dit meldt Trouw. 

Wie een slachtoffer van sexting wil helpen, moet hem of haar vooral niet beschuldigen. Ouders, een vriend of een vertrouwenspersoon op school moet juist naar de jongere luisteren en het onderwerp bespreekbaar maken. “Vraag het slachtoffer waar hij of zij behoefte aan heeft. En niet veroordelen”, zegt Ineke van der Vlught van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Nog te vaak roepen ouders dat hun kind niet zo stom had moeten zijn om een foto te verspreiden. Maar door deze beschuldiging klappen jongeren dicht.

Naast goed luisteren naar het slachtoffer van sexting, is preventie nog altijd heel belangrijk. Volgens Van der Vlught moet het delen van intieme foto’s al besproken worden tijdens de seksuele voorlichting op school. “Docenten moeten hun leerlingen wijzen op de risico’s, en daar zou je al op het eind van de basisschool mee moeten beginnen.”

Toch blijven jongeren nieuwsgierig naar seksualiteit. “Jongeren zijn op zoek naar hun identiteit en ontlenen die aan de sexy beelden die ze overal zien. Nieuw is dat de scheidingslijn is vervaagd tussen wat privé en intiem is en wat openbaar”, zegt Ineke van der Vlught. “Maar ze beseffen vaak niet dat zo’n foto met één druk op de knop het internet op kan gaan.” Daarom moet er vooral gepraat worden over sexting en de gevolgen daarvan.

Door: Redactie Nationale Zorggids