Normal_roken_sigaret

In de voorlichting over roken zouden huisartsen een grotere rol moeten krijgen. Naast de overheid, ouders en scholen kunnen ook huisartsen veel betekenen in de educatie over de schadelijke gevolgen van roken, blijkt uit Canadees onderzoek. Dit meldt NU.nl.

De onderzoekers bevelen aan dat huisartsen met kinderen en jongeren tussen de vijf en achttien jaar oud en hun ouders praten over roken tijdens een doktersconsult. Hierin kan de arts informatie en adviezen geven voor preventie of behandeling.

"Het advies van de artsen in de eerstelijns gezondheidszorg is een van de manieren om roken in de maatschappij onder de aandacht te brengen, het is een cruciaal instrument voor het verminderen en voorkomen van roken bij jongeren", aldus de onderzoekers. Wel moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar hoe deze educatie zo effectief mogelijk kan worden ingezet.

De onderzoekers baseren de aanbevelingen op een onderzoek naar de resultaten van eerdere interventieprogramma's over roken gericht op schoolgaande kinderen en jongeren. Of iemand begint met roken heeft volgens de onderzoekers te maken met leeftijd, geslacht en de invloed van vrienden, familie en de sociale omgeving. Ook de school die iemand bezoekt beïnvloedt deze keuze, aldus het onderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids