Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

De gesloten jeugdinrichting waar de overleden veertienjarige Luciano verbleef nam onvoldoende maatregelen om zijn zelfmoord te voorkomen. Dit stellen de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een vertrouwelijk rapport. Familieleden van de jongen die in de instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg overleed, hebben vragen over zijn dood en twijfelen nog altijd aan zijn zelfmoord. Dat meldt RTL Nieuws.

Omdat de inspecties weigeren het rapport openbaar te maken, bleven de nabestaanden in het duister tasten. Dit rapport is nu in handen van ANP, rapporteert RTL Nieuws. In dit rapport staat dat De Hoenderloo Groep, de instelling waar Luciano verbleef, onvoldoende beleid heeft ter preventie van zelfmoord. De behandelend psychiater die eerder schatte dat er een kleine kans was dat Luciona zichzelf zou doden was bovendien niet aanwezig bij de evaluatie van het incident.

Ondanks dat er nu meer bekend is over het rapport van inspecties, blijft de familie kritisch. De instelling had bijvoorbeeld de regel dat er om het kwartier iemand ter controle langskwam bij Luciano. Op de dag waarop hij zelfmoord pleegde, zou hij ruim een uur alleen zijn geweest. De advocaat van de familie stelt tevens dat er bewijs is voor een seksuele relatie tussen de veertienjarige jongen en een volwassen mannelijke behandelaar.

“Er wordt ook klakkeloos van zelfdoding uitgegaan, terwijl de nabestaanden geen enkele onderbouwing hebben gezien”, aldus de advocaat van de familie. Er is bijvoorbeeld nooit sectie op de jongen verricht. De naasten van Luciano willen dan ook dat er nader onderzoek plaatsvindt naar zijn overlijden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids