Normal_kind__meisje__nadenken__zielig__verdrietig__armoede

Rotterdamse Kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld maakt zich zorgen over het Meldpunt ‘Veilig Thuis’ in de gemeente Rotterdam. Meldingen die daar binnenkomen blijven lang liggen, soms wel maanden. Dit blijkt uit een rapport van Zwaneveld uit 2016, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van kinderen kunnen hierover een melding maken bij Veilig Thuis. Echter zien jeugdzorgprofessionals te vaak gebeuren dat er niets met een melding wordt gedaan. Er blijkt zelfs één melding te zijn die zeven maanden op de plank lag voordat er iets mee gedaan werd. De Kinderombudsman moest er aan te pas komen voordat deze melding werd opgepakt.

“Dit neemt echter niet weg dat er vele andere meldingen zijn die nog steeds niet zijn opgepakt. Daarom heeft de Kinderombudsman zijn zorgen geuit aan de directeur van Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond die verantwoordelijk is voor Veilig Thuis”, aldus Zwaneveld in haar rapport. Veilig Thuis Rotterdam ontving in 2016 99 meldingen. In de helft van de tijd hielp de Kinderombudsman de klacht of melding verder door een interventie of door meer informatie te geven.

Zwaneveld schrijft in haar rapport tevens over de armoede onder kinderen. In Nederland gaat het om ongeveer één op de tien kinderen, maar in Rotterdam gaat dat om stukken meer (25 procent van de kinderen leeft daar in armoede). Ouders of verzorgers worden samen met hun kind uit huis gezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen, belanden in de noodopvang of kunnen de kosten van de eerste levensbehoeften niet meer ophoesten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids