Normal_kind_hond

Wie opgroeit met een hond of kat in huis, ondervindt daar zeker voordelen van. Dat stelt onderzoeker Matt Cassels die nu ook wetenschappelijk wilde vastleggen hoe sterk de band tussen kinderen en huisdieren is in verhouding tot kinderen en de rest van het gezin. Zo blijkt er minder ruzie te zijn in gezinnen met een hond. Ook blijken kinderen sociale steun van de dieren te krijgen. Dit meldt Editie NL. 

Dat kinderen gek zijn op huisdieren, was al bekend. Maar onderzoeker Cassels heeft nu ook wetenschappelijk bewezen dat kinderen veel baat hebben bij een huisdier. Het onderzoek vond plaats in 77 gezinnen met een huisdier en meerdere kinderen. Het onderzoek richt zich met name op 12-jarige kinderen in het gezin.

Huisdieren hebben invloed op de sociale behendigheid en het welzijn van het kind. “De sociale steun die jongeren krijgen van huisdieren, zijn nuttig voor de rest van hun leven. Het maakt ze mentaal sterker”, zegt Cassels. In de gezinnen met honden was de huiselijke sfeer bovendien beter en wordt er minder geruzied.

Ook heeft de onderzoeker ontdekt dat de 12-jarige kinderen liever met hun huisdier spelen dan met hun broer of zus. Dit zou volgens hem komen doordat dieren niet oordelen over het gedrag van het kind. “Broers en zussen hebben dit wel en dat zorgt ervoor dat je met hen veel makkelijker ruzie hebt.”

Door: Redactie Nationale Zorggids