Logo_logo_burgernet

Het Nederlandse opsporingsnetwerk Burgernet moet na een flinke investering van het ministerie van Veiligheid en Justitie uitgebreider kunnen werken. Met een budget van paar miljoen euro wordt er voor gezorgd dat er ook foto’s verstuurd kunnen worden, wat het opsporen van onder andere vermiste kinderen makkelijker moet maken. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het netwerk wordt zowel nationaal als regionaal ingezet bij vermissingen en voortvluchtigen. Burgernet 2.0 moet het in de toekomst nog makkelijker maken om vermiste kinderen en verdachten van misdaden terug te vinden. Zo kunnen foto’s worden verspreid van het voertuig waarin zij zijn gesignaleerd. Ook moeten deze meldingen vanaf 2018 zichtbaar zijn op de informatieborden in bussen en trams. Bovendien wordt de informatie ook naar de meldkamers in Duitsland en België verstuurd.

Van de 700 kleine zoekacties die iedere maand opgezet worden, wordt bij 10 procent de verdachte ingerekend met hulp van Burgernet. Het succespercentage van Burgernet ligt voor vermissingen van kinderen op 14 procent. Zo werden aan het begin van deze maand nog twee kleuters uit Alkmaar teruggevonden door de inzet van het opsporingsnetwerk. Burgers krijgen met de vernieuwde dienst een app, sms, tweet of spraakbericht en kunnen meehelpen in het opsporen van de persoon in kwestie. Zo’n 1,6 miljoen Nederlanders hebben zich geregistreerd bij Burgernet en kunnen deze meldingen ontvangen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ict-bedrijf CGI in Rotterdam opdracht gegeven om de vernieuwing te realiseren. Het ministerie benadrukt rekening te houden met de privacy en zal geen foto’s van de verdachten zelf verspreiden. “Het zal wel voorkomen dat een foto van een type auto of brommer wordt meegestuurd”, zegt Gonne Schras, programmamanager bij Burgernet. Hierdoor is het volgens haar voor mensen makkelijker om te zien naar wat voor voertuig te politie zoekt.

Door: Redactie Nationale Zorggids