Normal_kind_slapen_bed_knuffel

Voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar is voldoende slaap cruciaal. Kinderen die op deze leeftijd te maken hebben met een gebrek aan slaap, hebben op latere leeftijd mogelijk meer kans op concentratieproblemen. Kinderarts Elsie Taveras van het Massachusetts General Hospital publiceerde deze bevinding onlangs naar aanleiding van een onderzoek onder duizend kinderen. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Behalve concentratieproblemen kan te weinig slaap bij jonge kinderen ook leiden tot problemen op het gebied van emotiebeheersing en sociale relaties. Het onderzoek van Taveras liet zien dat problemen vooral rond het 7e levensjaar kunnen ontstaan. Dit patroon tussen slaap en negatieve gevolgen wordt ook herkend door ouders en leerkrachten.

Verder viel het de kinderarts op dat kinderen van 5 tot 7 jaar uit gezinnen met een lager inkomen en  opleidingsniveau minder lang slapen dan gewenst is. Deze kinderen maken per nacht gemiddeld negen uur, terwijl er op deze leeftijd op zijn minst tien uur slaap nodig is.

Eerder deze maand werd bekend dat soortgelijke problemen en klachten ook gelden voor tieners die te weinig slaap krijgen. Dat bleek uit een studie over slaaponderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Amsterdam.

Door: Redactie Nationale Zorggids