Logo_kiadis_logo

Farmaceut Kiadis heeft toestemming gekregen om een geneesmiddel tegen leukemie te gaan testen bij kinderen. Het middel, Atir101, werkt in ernstige gevallen van leukemie en het verhoogt de kans op een succesvolle stamceltransplantatie. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Het Pediatrische Comité van Europese Medicijnen Agentschap (EMA) heeft toestemming verleend aan het biotechbedrijf uit Amsterdam om het middel verder te testen. CEO Manfred Rüdiger van Kiadis noemt het een belangrijke mijlpaal dat Atir101 nu getest kan worden bij kinderen. Volgens hem komt hiermee de goedkeuring van het middel voor gebruik bij volwassenen dichterbij. Vermoedelijk komt het middel volgend jaar op de Europese markt.

Een stamceltransplantatie kan worden uitgevoerd in zeer ernstige gevallen van leukemie. Echter is de ingreep zeer risicovol en bestaat er een kans op overlijden. Door bepaalde medicijnen en technieken kan de slagingskans van zo’n transplantatie vergroot worden. Atir101 zou ook zo’n rol kunnen gaan vervullen binnen de oncologie.

Door: Redactie Nationale Zorggids