Normal_auto_verkeer_file

Uit recent Duits onderzoek blijkt dat kinderen die in een lawaaierige omgeving wonen een ontwikkelingsachterstand oplopen. Het RIVM gaat het effect van bijvoorbeeld verkeersgeluid op de ontwikkeling van het Nederlandse kind onderzoeken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Vijfjarigen die slapen met het geluid van verkeer op de achtergrond hebben een slechtere nachtrust en lopen daardoor een ontwikkelingsachterstand van ongeveer drie maanden op, zo blijkt uit het onderzoek van de Duitse universiteit van Wuppertal. Het RIVM wil een soortgelijk onderzoek uitvoeren onder een grote groep kinderen.

“We bereiden een zeer groot onderzoek voor onder duizenden kinderen vanaf de zwangerschap. We volgen ze tot volwassen leeftijd, om de langetermijneffecten te kunnen meten”, zegt geluidsdeskundige Irene van Kamp, werkzaam bij het RIVM.

De Duitsers constateerden dat de leerachterstand die de jonge kinderen oplopen, later lastig is in te halen. Vooral als deze kinderen in een drukke omgeving blijven wonen. Kinderen die in drukke stedelijke gebieden wonen kampen met motorische achterstanden en scoren slechter op taal en rekenen dan kinderen die in een rustigere omgeving wonen. Er is geen verband tussen de overlast en sociaaleconomische status van het kind. 

Door: Redactie Nationale Zorggids