Normal_toilet_wc_papier

Op woensdag 12 april is het POP-Up PoepPaleis geopend. Vanaf nu gaan kinderen en ook volwassenen openlijk over poep praten; dat is de boodschap van het PoepPaleis. Dat meldt ZonMw. 

Het is nodig om meer over poep te praten, want poep zegt iets over je gezondheid. En poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiënten. ZonMw ondersteunt het PoepPaleis.

Om de boodschap kracht bij te zetten, is er een vrolijke website, komt er een app, is er een informatieve en leuke PoepPoster en reist er een kunstzinnig ingericht POP-UP PoepPaleis door het land. Dit POP-UP PoepPaleis laat kinderen op een vrolijke en creatieve manier meemaken hoe eten door de spijsvertering gaat en eindigt in… poep. Hoe ziet je poep eruit en wat zegt het? Het PoepPaleis leert kinderen dat je poep een boodschap heeft. 

Nieske Castelein en Tessie Vilé zijn de initiatiefnemers van het PoepPaleis. Zij zijn het zat dat er zo moeilijk gedaan wordt over zoiets gewoons en belangrijks als poep. Nieske: “Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen. Mijn kind had vroeger langdurig poepproblemen, maar daar praatte ik niet echt over en ik kon er weinig informatie over vinden. Ik weet nu dat erover praten helpt om eerder de juiste oplossing te vinden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids