Normal_telefoon_mobiel_tablet_bed_apps

Kinderen van drie jaar of jonger slapen korter als zij de avond ervoor met een tablet of smartphone spelen. Onderzoekers van de Universiteit van Londen stelden 715 ouders van jonge kinderen over het slaapgedrag van hun kind en hoe vaak zij hun kind blootstelden aan een smartphone of tablet. Dat meldt RTL Nieuws. 

Uit het onderzoek onder deze ouders bleek dat 75 procent van de ouders hun kind dagelijks laat spelen met een touchscreen-apparaat. Deze kinderen slapen korten dan kinderen die nauwelijks of nooit spelen met een smartphone of tablet. Hoewel ze dit slaaptekort deels inhalen, is dat niet genoeg om het aantal slaapuren gelijk te trekken met de kinderen die niet spelen met een touchscreen.

De onderzoekers vinden de hoeveelheid slaaptekort meevallen. Het gaat om ongeveer een kwartier per uur dat ze een touchscreen in handen hebben. “Maar elke minuut is belangrijk in de ontwikkeling van kinderen”,  benadrukt onderzoeker Tim Smith.

Toch heeft het gebruik van een smartphone of touchscreen ook voordelen. Zo schijnen kinderen een betere motorische ontwikkeling te hebben als zij hiermee spelen. De onderzoekers adviseren ouders vooralsnog om voor touchscreen-apparaten dezelfde regels te hanteren als bij het tv-kijken. Dit houdt voornamelijk in dat ze wel mogen spelen met een smartphone of tablet, maar niet te lang en ook niet vlak voor bedtijd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids