Normal_geheim

Experts snappen niet waarom het Openbaar Ministerie (OM) zogenaamd geheime stukken achterhoudt in de zaak van de overleden achtjarige Sharleyne. Volgens het OM is het strafdossier omtrent deze zaak een staatsgeheim, evenals de aantekeningen van de officier van justitie. Dat meldt Algemeen Dagblad.

De vader van de achtjarige Sharleyne die in 2015 om het leven kwam na een val van tien hoog, wil het strafdossier in handen krijgen en spande hiervoor een Wob-verzoek aan. Echter wordt hem dit geweigerd omdat het document staatsgeheim is.

Wob-experts (Wet openbaarheid van bestuur) snappen er niets van. “Het is nogal exotisch om de dood van een kind te koppelen aan veiligheid van de staat. Je kunt er van alles bij bedenken als weigeringsgrond, zoals privacygevoelige informatie of lopende opsporing, maar niet de veiligheid van de staat. Dat is gewoon flauwekul”, zegt expert Roger Vleugels.

Volgens Vleugels zou een dergelijk document omtrent de dood van een jong meisje alleen staatsgeheim kunnen zijn als er een spion bij de zaak betrokken was. Iets wat absoluut niet voor de hand ligt, zegt de Wob-expert. Collega Brenno de Winter is het hierin met hem eens en heeft nog niet eerder gezien dat het OM zich hierop beroept in een zo’n zaak. De Winter zegt dat beroepen op staatsgeheim pas logisch is bij bijvoorbeeld internationale conflicten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids