Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep vijf en zes jaar celstraf geëist tegen de vader en stiefmoeder van twee ernstig mishandelde kinderen. Het gezin woonde in Roelofarendsveen toen het meisje met een hartstilstand en een lichaamstemperatuur van 23 graden het ziekenhuis werd binnegebracht. Het toen 12-jarige meisje werd anderhalf uur gereanimeerd en overleefde het maar net. Vorig jaar kregen de man en vrouw drie jaar en anderhalf jaar cel opgelegd. Dit meldt RTL Nieuws.

De rechter achtte vorig jaar doodslag door de vader en stiefmoeder niet bewezen. Voor de mishandeling van het meisje en haar oudere broer kreeg de man anderhalf jaar celstraf en de vrouw kreeg drie jaar celstraf opgelegd. Het OM nam daar echter geen genoegen mee en ging in hoger beroep. Tegen de vrouw wordt vijf jaar met tbs en dwangverpelging geëist, de man hoorde vijf jaar tegen zich eisen.

Uit een verklaring van het meisje werd duidelijk hoe ver de kindermishandeling ging. Zij werd als straf voor bedplassen buiten gezet, in dunne kleding. Ook moest zij in de schuur slapen en kreeg zij geen beddengoed. In een andere ruimte moest het raam altijd open blijven en was de knop van de radiator verwijderd. Dit leidde er in 2015 toe dat het meisje zo onderkoeld raakte, dat ze een hartstilstand kreeg. Hoewel de stiefmoeder een ambulance belde, wordt haar verweten geen actie te hebben ondernomen totdat de ambulance arriveerde.

Door: Redactie Nationale Zorggids