Normal_hulplijn_telefoon

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen over de contractering van de landelijke organisaties Kindertelefoon, Sensoor en AKJ vertrouwenswerk. Vanaf volgend jaar wordt de financiering van deze organisaties niet langer landelijk geregeld, maar wordt het budget hiervoor verdeeld over de individuele gemeenten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Sinds 2015 sloot de VNG in opdracht van de gemeenten overeenkomsten af met de drie organisaties. De overeenkomsten werden gefinancierd vanuit het Gemeentefonds. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalde dat met ingang van 2018 uitnames uit het Gemeentefonds niet langer zijn toegestaan, omdat deze zich onttrekken aan de lokale democratische controle.

In een ledenbrief heeft de VNG uitleg gegeven wat gemeenten moeten doen om vanaf 2018 jaar de taken Kindertelefoon, Sensoor en het AKJ uit te kunnen voeren. De twintig belangrijkste vragen van gemeenten die naar aanleiding hiervan binnenkwamen, heeft de VNG in een overzicht op een rij gezet. Het gaat onder andere om vragen over aanbesteding van de opdracht, over de wijzigingen die gemeenten mogen aanbrengen in de overeenkomsten en de doorlooptijd.

De gemeenten moeten de overeenkomsten uiterlijk op 1 juni rond hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids