Logo_umcu_umc_utrecht_logo

Zorgpersoneel van het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) doen tijdens de Child Health Week van 8 tot en met 12 mei mee aan de Serious Challenge. Veertien dagen lang zullen zij zich moeten houden aan de leefregels van kinderen met een chronische ziekte. Door medicijngebruik, beweegnormen en een strikt dieet te simuleren, denken de zorgverleners meer inzicht te krijgen in het leven van een chronisch ziek kind. Dit meldt UMC Utrecht. 

In totaal doen zo’n 120 medewerkers mee aan de uitdaging. “Natuurlijk kunnen we ons nooit precies hetzelfde voelen als een echt zieke patiënt en reageert iedereen op zijn eigen manier”, zegt kinderlongarts Kors van Ent. “Door deze actie willen we beter ervaren hoe lastig het soms voor ze is om zich aan deze regels te houden.” Artsen maar ook verpleegkundigen en andere zorgverleners nemen deel aan de Serious Challenge.

Deze zorgprofessionals leggen zelf de regels op aan hun patiënten. Zo mag een patiënt met taaislijmziekte niet tussen 17.00 uur en 20.00 uur naar de supermarkt, omdat de kans op infecties dan groter is door de drukte in de winkel. Een andere patiënt moet per dag wel veertig pillen nemen, of een heel strikt dieet volgen. “Door de challenge hopen we patiënten nog beter te begrijpen en daardoor de zorg beter af te kunnen stemmen op de individuele patiënt”, zegt Stefan van Geelen, mede-initiatiefnemer en onderzoeker bij het UMC Utrecht.

Door: Redactie Nationale Zorggids