Normal_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het certificeringsproces van instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering door het Keurmerkinstituut. De inspectie beoordeelt de kwaliteit van dit proces als voldoende. Dat meldt Inspectie Jeugdzorg. 

Jeugdbescherming en jeugdreclassering mogen sinds de inwerkingtreding van de Jeugdwet alleen worden uitgevoerd door instellingen die hiertoe gecertificeerd zijn. Het Keurmerkinstituut is door de minister van Veiligheid en Justitie aangewezen als certificerende instelling. Doel van certificering is het behouden en het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering van de jeugdbescherming en jeugdreclassering.

De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het certificeringsproces van het Keurmerkinstituut. De kwaliteit van dit proces blijkt voldoende en het Keurmerkinstituut handelt conform de wettelijke vereisten die de minister van Veiligheid en Justitie heeft vastgelegd voor de certificering van jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Aandachtspunten zijn nog het spreken van cliëntenvertegenwoordiging, de navolgbaarheid van afwegingen en voorts het systematisch gebruik van de ervaringen van de instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering ter verbetering van het auditproces.

De inspectie verwacht dat het Keurmerkinstituut de geformuleerde aandachtspunten oppakt en volgt dit proces via het reguliere toezicht.

Door: Redactie Nationale Zorggids