Normal_energy_drink

Jongeren tussen de dertien en achttien jaar zouden maximaal één cafeïnehoudend drankje per dag moeten drinken. Dit zegt het Voedingscentrum naar aanleiding van het overlijden van een Amerikaanse tiener. Volgens de berichtgeving overleed hij aan een overdosis cafeïne. Echter ging het niet om de hoeveelheid, maar om de snelheid waarmee hij de drankjes tot zich nam. Dat melden NU.nl en RTL Nieuws.

“Voor kinderen tot 13 jaar is het verstandig om zo min mogelijk cafeïnehoudende drankjes te nuttigen. Daarboven is ‘’en drankje per dag meer dan genoeg”, adviseert het Voedingscentrum. Wie het gevoel heeft te veel cafeïne te hebben gedronken, wordt aangeraden om contact op te nemen met zijn of haar huisarts.

Drankjes als koffie, cola, ijsthee, energiedrankjes, maar ook chocolade, bevatten veel cafeïne. De stof kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en bij te veel cafeïne in het lichaam kan het zelfs leiden tot ernstige hartkloppingen. Ook duizeligheid, slapeloosheid, paniekaanvallen en hypergedrag zijn een gevolg van cafeïnehoudende drankjes.

Hoewel het niet vaak voorkomt dat iemand overlijdt door een teveel aan cafeïne, is het zeker mogelijk. Het is niet bekend wat het maximale aantal voor kinderen is, maar volwassenen kunnen bij 10 gram cafeïne overlijden. Het Voedingscenrum adviseert iedereen die cafeïne drinkt (of eet) om te letten op zijn of haar lijf. Wie zich slecht voelt, kan de drankjes beter negeren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids