Normal_fidget_spinner

Er is weer een nieuwe rage onder kinderen: fidget spinners. Het draaischijfje kan voor kinderen met concentratieproblemen een uitkomst zijn. Door het friemelen kunnen kinderen zich namelijk beter concentreren. Toch wordt het speelgoed op sommige scholen in de klas verboden. Dit melden RTL Nieuws en Dagblad van het Noorden.

De fidget spinner is niet nieuw maar werd twintig jaar geleden al bedacht. Voor kinderen die het lastig vinden om zich te concentreren of zich snel vervelen kan het friemelen met het draaischijfje tijdens de les helpen om de aandacht beter te richten. Het werkt eigenlijk hetzelfde als tekenen tijdens een vergadering. Mensen blijken tijdens tekenen meer te onthouden van de vergadering dan wanneer ze fysiek niets doen.
 
Toch is het lastige aan de fidget spinner dat hij ook visueel de aandacht trekt. Voor een luistertaak is het speelgoed wel geschikt. Maar als kinderen naar het bord moeten kijken, is het onhandig als ze met een fidget spinner zitten te spelen. Bovendien is het gevolg van de hype dat de hele klas nu een fidget spinner in handen heeft, in plaats van de kinderen die hem voor hun concentratie nodig hebben. Voor sommige leraren is dit aanleiding om het speelgoed in de ban te doen. Andere docenten maken van de nood een deugd en gebruiken de fidget spinner tijdens de lessen. 
 
Directeur Cathelijne Wildervanck van ADHD-centrum Nederland zegt in het Dagblad van het Noorden dubbele gevoelens te hebben bij de rage. “Voor kinderen die de spinner echt goed kunnen gebruiken, is het vervelend als scholen er moeilijk over doen. Aan de andere kant is het nu juist heel cool er een te hebben. Dat zorgt ervoor dat kinderen met adhd minder snel in een apart hokje worden geplaatst.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids