Normal_hond_huisdier

Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud voelen zich minder gestrest als zij een hond kunnen aaien of knuffelen. Bij bijvoorbeeld spreekbeurten zou dit een hoop zenuwen kunnen schelen. Dat meldt NU.nl.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten honderd gezinnen met kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud en een hond. Het stressniveau van de kinderen werd vooraf gemeten door hen een spreekbeurt te laten geven en een rekensom uit te voeren. Taken uit het dagelijks leven die het cortisolniveau doen laten stijgen. Dit stresshormoon kan gemeten worden door speekselmonsters af te nemen.

De deelnemende kinderen kwamen in drie verschillende groepen terecht. De één mocht de opdrachten uitvoeren met hun ouders erbij, de ander alleen en weer een ander mocht zijn hond erbij hebben. “Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich veel minder onrustig of gestrest voelen wanneer ze hun hond in de buurt hebben. Deze resultaten verschilden sterk van de kinderen die hun ouders bij zich hadden of alleen de taken moesten volbrengen”, aldus de onderzoekers.

De interactie tussen het kind en de hond speelt ook een rol. Zo hadden kinderen die knuffelden met hun hond een nog lager cortisolniveau dan kinderen die zich enkel in de buurt van de hond begaven.

Door: Redactie Nationale Zorggids