Normal_geld_rekenmachine

Woensdagavond hebben twee Venlose wethouders ontslag genomen. Dit gebeurde tijdens een raadsdebat over de miljoenentekorten waarmee de gemeente kampt. Er was uitgegaan van een tekort van 4,3 miljoen euro in het sociaal domein, echter bleek er een tekort van 12 miljoen te zijn. Dit was voor de wethouders voldoende reden om op te stappen. Alle raadsleden van de PvdA zijn inmiddels uit de coalitie gestapt. Dat melden 1Limburg en NOS.

“Ik ben de bestuurder die de verantwoordelijkheid neemt voor de situatie van dit moment. Ik wil dat het opgelost gaat worden, maar dat kan niet voordat iemand die verantwoordelijkheid neemt. Ik maak mezelf geen verwijt dat ik verkeerd heb gehandeld, want ik handelde op basis van onjuiste informatie”,zegt wethouder Vera Tax van de PvdA. Zij stapte als eerste wethouder op, waarna haar partije volgde. De andere wethouder die terug is getreden is Wim van den Beucken van de VVD.

GroenLinks-fractievoorzitter Ineke Hendrickz legt aan NOS aan uit waar het tekort van 12 miljoen vandaan komt. Volgens haar ligt het vooral bij de achthonderd clienten die zorg kregen, waarvan de gemeente niet op de hoogte was. Meldsystemen in de gemeente lijken niet goed te werken en er is de afgelopen tijd bezuinigd binnen de organisatie. Zo ontstonden er problemen op het gebied van communicatie met bijvoorbeeld Jeugdzorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids