Normal_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben per 1 mei 2017 een aanwijzing aan Melius Zorg gegeven. De aanwijzing verplicht Melius Zorg om binnen een vastgestelde termijn maatregelen te nemen waardoor wordt voldaan aan de in de aanwijzing geformuleerde vereisten. Dat melden de Inspecties. 

n februari en maart 2017 deden de inspecties onderzoek bij Melius Zorg op de locaties Schilderswijk en Kijkduin in Den Haag. Melius Zorg biedt ambulante hulp en verblijf met intensieve begeleiding aan jeugdigen en jonge moeders met een licht verstandelijke beperking met één of twee jonge kinderen.
Het onderzoek van de inspecties is uitgevoerd aan de hand van het toetsingskader Jeugdhulp met verblijf, dat een vijftal thema’s omvat: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

De inspecties constateren dat Melius Zorg ten tijde van het onderzoek niet voldoet aan 20 van de 32 verwachtingen binnen de vijf thema’s uit het toetsingskader. Melius Zorg heeft verder onvoldoende gehoor gegeven aan de verzoeken van de inspecties om aanvullende informatie te leveren en de ernstigste tekortkoming binnen drie weken op te heffen. Vanwege de aard en de ernst van een aantal van de geconstateerde tekortkomingen en de risico’s die dit oplevert voor de gezondheid en veiligheid van de cliënten, achten de inspecties het noodzakelijk een maatregel op te leggen aan Melius Zorg.

In de aanwijzing staat dat Melius Zorg direct maatregelen moet treffen om de risico’s weg te nemen zodat haar cliënten en hun jonge kinderen kunnen rekenen op goede en veilige hulp. Melius Zorg moet binnen drie weken voldoen aan een aantal normen in de sfeer van veiligheid en leefklimaat. Zo moet Melius Zorg beschikken over een actueel beeld van de veiligheid van de meest kwetsbare cliënten (de moeders en de jonge kinderen) en de veiligheidsrisico’s van deze cliënten systematisch inschatten. Daarnaast dient Melius Zorg de heetwaterleidingen af te dekken voor de jonge kinderen.

Melius Zorg neemt geen nieuwe cliënten aan totdat aan deze vereisten is voldaan. Verder moet Melius Zorg binnen uiterlijk vier maanden voldoen aan een aantal andere normen binnen de thema’s uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat en organisatie.

De inspecties willen na drie weken en na vier maanden een resultaatverslag ontvangen waarin Melius Zorg aantoont dat men voldoet aan de aanwijzing. Tussentijds monitoren de inspecties de voortgang. 

Door: Redactie Nationale Zorggids