Normal_slaap_slapen_bed

Berichten over het slaapdieet circuleren weer op pro-ana websites en experts waarschuwen voor de gevaarlijke gevolgen van dit ‘dieet’. Het fenomeen waarbij iemand slaappillen en pijnstillers neemt om zoveel mogelijk te slapen, is weer nieuw leven ingeblazen op fora en websites die anorexia aanmoedigen. De hoeveelheid medicijnen en de lage voedingsinname maken het een gevaarlijke trend. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het slaapdieet is gebaseerd op het feit dat je niet kunt eten als je slaapt. Dus nemen de volgers van dit dieet zowel sterke pijnstillers als slaappillen om zo veel mogelijk uur per dag te slapen. Op pro-ana fora zeggen gebruikers soms tot wel twintig uur per dag te slapen. “Ze maken wel een soort puinhoop van je maag en onderdrukken het hongergevoel een beetje, dus gebruik ik ze altijd”, schrijft één van de bezoekers van een pro-ana website.

Echter waarschuwen experts voor het gebruik van het slaapdieet. Zware pijnstillers kunnen de maag beschadigen en ze hebben een verslavend effect. “Ze moeten steeds hogere doseringen nemen om nog het gewenste effect te krijgen”, stelt dokter Tracy Wade van de School voor Psychologie van de Flinders Universiteit in Australië. Het zou volgens haar zelfs depressie in de hand werken. “Ze leven in steeds verder sociaal isolement, wat weer effect heeft op hun stemming en dat kan weer voor depressie zorgen.”

Al in de jaren ‘70 werd al gesproken over het slaapdieet. Men zegt dat Elvis Presley de methode gebruikte om weer in zijn typerende pak te passen. Echter is nooit bewezen dat het slaapdieet ook daadwerkelijk voor gewichtsverlies zorgt. Het zou hetzelfde effect hebben als een dieet met een zeer lage voedingsinname. Dat vertraagt de stofwisseling en zou juist leiden tot eetbuien op de momenten dat iemand wakker is.

Door: Redactie Nationale Zorggids