Normal_internet_verslaving_meisje_achter_computer_sociale_netwerk_sites

Afgelopen meivakantie is een jongen overleden terwijl hij de zogenaamde ‘choking challenge’ deed. Een spel waarbij iemand zichzelf wurgt of zich laat wurgen totdat hij flauwvalt. Deskundigen pleiten voor meer aandacht omtrent dit soort internet challenges. Dat meldt de Volkskrant. 

Het leek er eerst op dat de jongen zelfmoord had gepleegd. Toen justitie echter een filmpje van hem zag op zijn telefoon wisten ze dat het om iets heel anders ging. De politie zag dat de 16-jarige zichzelf aan het wurgen was met een riem van badstof. Hij struikelde echter, waarna hij buiten bewustzijn raakte en er niet meer toe in staat was om de ceintuur los te maken. Zijn ouders komen nu met het verhaal naar buiten om anderen te waarschuwen over dergelijke challenges die zich in rap tempo op het internet verspreiden.

Bijzonder hoogleraar Peter Nikken van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is het eens met de ouders. Hij vindt dat er structureel meer aandacht moet komen voor het omgaan met social media. “Het internet staat vol met voorbeelden van rare gedragingen en het is in de puberfase vanzelfsprekend dat kinderen dingen uitproberen. In de beeldvorming die jongeren tot zich krijgen, is alleen aandacht voor positieve effecten, bijvoorbeeld hoe die fantastische roes ontstaat”, zegt Nikken. Zodra de  risico’s ook bekend zijn onder de jongeren, worden zij daardoor hopelijk ook beïnvloed.

Voorlopig luidt het advies om geen aandacht te besteden aan challenges als dat niet nodig is, aldus stichting School en Veiligheid. Zolang het nog niet onder jongeren speelt, is het ook niet verstandig om ze op bepaalde ideeën te brengen. Wel is het verstandig om het gesprek aan te gaan over social media in het algemeen en hoe daar groepsdruk ontstaat.  

Door: Redactie Nationale Zorggids