Normal_kind_bang_angst_depressie

De gemeente Amsterdam gaat de wachtlijsten in de jeugdzorg aanpakken. Hiervoor stelt de gemeente 4,5 miljoen euro beschikbaar. Het is met name de bedoeling dat een uithuisplaatsing voorkomen wordt. Dat meldt het Parool.

Kinderen met een ernstige depressie moeten soms vier maanden wachten op een plek in een jeugdinstelling. Kinderen die op de wachtlijst staan moeten daarom tijdig intensieve zorg krijgen, zodat een uithuisplaatsing voorkomen kan worden.

In totaal zijn er zeven plannen vanuit diverse jeugdzorginstellingen die uitgevoerd worden. Zo wordt er niet alleen aan de kinderen, maar ook aan de ouders hulp verleend en krijgt schuldhulpverlening de aandacht. De gemeente biedt kinderen bovendien de mogelijkheid om tijdelijk in een pleeggezin te verblijven. Kinderen die intensieve zorg nodig hebben krijgen 24 uur per dag aandacht.

“Ik heb hoge verwachtingen van de plannen en wil dat de instellingen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het te behalen resultaat: de afname van het aantal kinderen dat wacht op jeugdhulp met verblijf”, zegt wethouder Simone Kukenheim. Waar kinderen nu soms tot wel tien maanden moeten wachten, wil de gemeente dat terugbrengen naar maximaal tien weken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids