Normal_peuter_kinderen_spelen_zand

Op kinderopvang BuitenKids in Twello worden kinderen niet ingesmeerd als zij met zonnig weer buiten spelen. De organisatie stelt dat veelvoudig smeren met zonnebrandcrème schadelijk kan zijn voor de kinderen door de chemische stoffen die in het product zitten. Experts stellen juist dat het heel belangrijk is om kinderen in te smeren met ten minste factor 30. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het idee dat de stoffen in zonnebrandcrème schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn volgens meerdere bronnen absolute fabels. “Smeren veroorzaakt geen kanker, maar beschermt er juist tegen”, zegt dermatoloog Marco van Coevorden van Gelreziekenhuizen Apeldoorn. Ook Marsja Meijer van KWF Kankerbestrijding zegt geschrokken te zijn van het nieuws dat de kinderopvang geen kinderen insmeert. Volgens haar is nooit bewezen dat de stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Ouders van de kinderen zijn geïnformeerd over het niet insmeren van de kinderen. BuitenKids smeert al jaren geen kinderen in als zij buitenspelen. In plaats daarvan dragen kinderen kleding met lange mouwen, spelen zij in de schaduw en blijven zij rond het middaguur binnen. Als ouders daar zelf om vragen of als het kind een extreem gevoelige huid heeft, worden ze wel ingesmeerd. Omdat het beleid in overleg met ouders wordt uitgevoerd, is er volgens GGD Noord- en Oost-Gelderland geen reden om in te grijpen. “Wij schrijven niet voor hoe ze kinderen moeten beschermen tegen de zon.”

Meijer en Van Coevorden adviseren om kinderen regelmatig in te smeren met een zonnebrandcrème met minstens factor 30. Dit advies wordt volgens rondgang wel nageleefd bij kinderopvangorganisaties in de buurt.

Door: Redactie Nationale Zorggids