Normal_geld_rekenmachine

Het signaleren van schulden kan nog beter en het oplossen effectiever. Om dat te bereiken gaat het landelijke programma ‘Schouders eronder’ van start. Het zet in op een forse professionaliseringsimpuls binnen de schuldhulpverlening: uitvoerders moeten binnen enkele jaren in staat zijn om de beste en meest effectieve methoden voor schuldhulpverlening in de lokale praktijk toe te passen. Dit meldt Sociaal Werk Nederland. 

Hulpverleners in onder meer jeugdzorg, verslavingszorg, GGZ, en reclassering zeggen al jaren dat hun cliënten bijna geen toegang kunnen krijgen tot gemeentelijke schuldhulpverlening. Met het programma ‘Schouders eronder’ steken de partijen de hand in eigen boezem: hulp voor mensen met schulden moet toegankelijker worden en de lokale keten kan beter en efficiënter samenwerken. ‘Schouders eronder’ koerst op een forse professionaliseringsimpuls voor het brede lokale netwerk van schuldhulpverlening. Daarvoor zet het programma in op onder meer het bevorderen van kennis en vakmanschap van iedereen, professionals en vrijwilligers, die een rol heeft in het signaleren, voorkomen en oplossen van schulden. 
 
Om dit te bereiken gaat het programma kennisuitwisseling en samenwerkingen tussen verschillende organisaties stimuleren. Dat vraagt om lerende organisaties die hun dienstverlening steeds aanpassen aan de veranderende omgeving. En het vraagt om lokale gangmakers die de kennis en kunde van de verschillende samenwerkingspartners verbinden en versterken. Wetenschappelijke kennis wordt vertaald naar de praktijk en andersom. Het programma legt de focus op kennis over gedrag en gedragsbeïnvloeding. Met hogescholen wordt een post-initiële ingangsopleiding ontwikkeld; het curriculum wordt herzien, bijscholing volgt. Ook komt er een onderzoeksagenda in samenwerking met hogescholen en universiteiten. Daarbij is er veel aandacht voor het toepassen van goed werkende interventies in de praktijk.
 
Effectieve werkwijzen, inspirerende voorbeelden en unieke samenwerkingsverbanden krijgen een podium binnen het programma en worden landelijk gedeeld. ‘Schouders eronder’ zal de schuldhulpverleningssector ondersteunen bij het gebruik van effectieve werkwijzen, onder andere door de ontwikkeling van toolkits, zelfscans en apps en door het stimuleren van benchlearning. 
 
‘Schouders eronder’ is een uniek initiatief van Sociaal Werk Nederland, Divosa, de Landelijke Cliëntenraad (LCR), de NVVK en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids