Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

De inspecties voor Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid & Justitie gaan mogelijk onderzoek doen naar de zelfmoord van de elfjarige Vladimirs in Steyl. De jongen maakte begin deze maand een einde aan zijn leven. Volgens de inspecties heeft de gemeente Venlo “ook alle reden om zelf te onderzoeken wat hier fout is gegaan”. Dit meldt De Limburger.

De gemeente Venlo is van mening dat de zaak van Vladimirs onder de Jeugdwet valt en daarmee onder de verantwoordelijkheid van de inspectie. Als jeugdhulp betrokken is geweest, dan is dat inderdaad het geval. De inspectie heeft zelf informatie opgevraagd, en de Commissie Meldingen van de rijksinspecties beslist binnenkort of onderzoek van de inspecties gewenst is. 
 
De elfjarige Vladimirs heeft op 2 juli een einde aan zijn leven gemaakt. De basisschool waarop de jongen zat, had al diverse zorgmeldingen gedaan naar de gemeente Venlo omdat er zorgen waren over zijn thuissituatie. Omwonenden verklaarden tegen De Limburger dat er sprake was van drankmisbruik door de ouders, verwaarlozing en huiselijk geweld. 
 
De gemeente Venlo had begin 2016 een gezinscoach aangesteld voor de familie. Deze zag een gebrekkige taalbeheersing als grootste probleem voor de jongen. De hulpverlening werd in juni 2016 weer stopgezet.
 
De gemeente Venlo vindt dat de gezinscoach onder de Jeugdwet en daarmee onder de inspectie valt. De gemeente heeft Vladimirs’ overlijden niet actief gemeld aan de inspectie. Dat is wel verplicht als er een calamiteit voorvalt binnen een zorginstelling.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids