Normal_speelkinderen

Verschillende experts zetten hun vraagtekens bij het nieuwste spotje van SIRE waarin wordt gehamerd op het feit dat jongens vooral moeten ravotten. Niet alleen zou het een vertekend beeld schetsen over de manier waarop jongens leren, maar het zou ook traditionele genderrollen bevestigen. Dit meldt Volkskrant. 

In het meest recente reclamespotje pleit Stichting Ideële Reclame (SIRE) dat jongens meer moeten ravotten omdat dit hun ontwikkeling stimuleert. Ouders zijn te voorzichtig met hun kinderen en willen niet dat ze met een kapotte broek thuiskomen. Het spotje hoopt ouders te inspireren hun zonen meer ruimte te geven voor buiten spelen, ontdekken en proberen. Echter zou het niet wetenschappelijk vastgesteld zijn dat ravotten ook daadwerkelijk voor betere prestaties zorgt.

“Het gaat hier over meningen die volgens mij niet rijp zijn voor een voorlichtingscampagne van een ideële organisatie als Sire”, zegt Judi Mesman, hoogleraar diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit Leiden. Het feit dat jongens meer leren als ze risico’s nemen en ontdekken, zou niet helemaal vast staan. Ook zou door het spotje het idee kunnen ontstaan dat jongens geen grenzen nodig hebben, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Bovendien zou het spotje traditionele genderrollen bevestigen dat jongens vooral ruig moeten spelen. Het COC, belangenbehartiger voor onder andere lesbiennes, homo’s en transseksuelen, stelt dat dit ronduit schadelijk kan zijn. Zo zou het de aandacht vestigen op wat jongens horen te doen volgens de maatschappelijke verwachting. Dat ravotten ook leuk is voor meisjes, wordt niet genoemd. Bovendien willen niet alle jongens ruig spelen met hun leeftijdsgenoten en wordt geen rekening gehouden met de individuele wensen van het kind. Jongens en meisjes worden zo in de traditionele rol gedrukt die niet per se bij hen past.

Door: Redactie Nationale Zorggids