Normal_oor

Bijna één op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies. Een deel van de kinderen heeft mogelijk permanent gehoorverlies. Bij hen zien onderzoekers een relatie met het veelvuldig hebben van een oorontsteking. Op basis van het grootschalige Generation R onderzoek in Rotterdam hebben onderzoekers van het Erasmus MC voor het eerst in Nederland gemeten hoe vaak gehoorverlies voor komt bij een grote groep jonge kinderen zonder klachten. Dit meldt het Erasmus MC.

Gehoorverlies is wereldwijd een groot probleem en is vaak onomkeerbaar. Op jonge leeftijd kan het kinderen belemmeren in hun ontwikkeling en dit kan leiden tot minder goede prestaties op school. Uit de landelijke gehoorscreening blijkt dat een kleine groep kinderen wordt geboren met gehoorverlies. Maar het lijkt erop dat een veel grotere groep kinderen al op jonge leeftijd blijvend gehoorverlies oploopt.

“Er wordt veel gesproken over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen hiervan, maar het ontbreekt aan echte metingen”, zegt onderzoeker Carlijn le Clercq. “Om hier beter zicht op te krijgen en ook op de factoren die een rol spelen bij gehoorverlies, is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met het gehoor van jonge kinderen nog voordat zij zijn blootgesteld  aan harde muziek tijdens uitgaan. Uit onze studie blijkt dat bijna één op de vijf jonge kinderen geen optimaal gehoor heeft.”

De onderzoekers namen bij ruim 5.000 kinderen een gehoortest af. In totaal had 17,5 procent een vorm van gehoorverlies. Bij een deel van de kinderen gaat het om een tijdelijk verlies dat meestal wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of oorontsteking. Maar waarschijnlijk heeft bijna acht procent van de kinderen permanent gehoorverlies. Le Clercq: “Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat, is het aantal jonge kinderen dat hiermee te maken heeft alarmerend groot. Ook zien wij een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontstekingen op jonge leeftijd en krijgen van permanente gehoorschade.”

Door: Redactie Nationale Zorggids