Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

De vaak jonge slachtoffers van misbruik worden door het eigen rechtssysteem dat Jehovah’s Getuigen gebruiken, niet voldoende beschermd. Dit blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw, dat sprak met slachtoffers, leden en ex-leden van het religieuze genootschap. De onveilige situatie zou omschreven worden als “paradijs voor pedofielen” waarbij daders zelden veroordeeld worden. Dit meldt Trouw.

Binnen de gemeenschap wordt gebruik gemaakt van een eigen rechtssysteem, waarbij mannelijke ouderlingen voor rechter spelen. Zij zouden elkaar de hand boven het hoofd houden door hun eigen systeem boven de internationale autoriteiten te stellen. Voor een veroordeling voor misbruik zijn twee getuigen nodig, die er bij misbruikzaken bijna nooit zijn. Alleen als de dader geen spijt betuigd, kan hij of zij uit de gemeenschap worden gezet.

Bovendien wordt in de gemeenschap niet gesproken over misbruik en blijft de dader woonachtig tussen de nietsvermoedende gezinnen. Een woordvoerder van het hoofdkantoor van Jehovah’s Getuigen in Emmen stelt dat zij de bescherming van kinderen uiterst serieus nemen. Zo zouden ze de kinderen meer weerbaar maken en seksualiteit bespreekbaar maken in gezinnen. Echter stelt Frances Peters, ex-Getuige en coach voor mensen uit dwingende religieuze groepsculturen, dat kinderen niet weerbaarder gemaakt moeten worden, maar dat zij vooral bescherming nodig hebben tegen mensen die misbruik plegen.

De slachtoffers met wie de krant sprak, zijn misbruikt in de jaren tachtig en negentig. Zij stellen dat ook nu nog altijd misbruik plaatsvindt binnen de gemeenschap. Sinds 2003 mogen leden bij wet aangifte van misbruik doen bij de politie. “Maar die wijziging is nergens naar de leden gecommuniceerd”, zegt Peters. Volgens hem zijn er veel slachtoffers die in stilte lijden onder het misbruik. “Slachtoffers geven zichzelf vaak de schuld van het misbruik. Als er zaken intern behandeld zijn, betekent dat dat iemand het heeft aangedurfd zijn mond open te trekken.” Interne behandeling heeft zelden een veroordeling als gevolg.

Door: Redactie Nationale Zorggids