Normal_peuter_schaduw

Ouders die hun kind van een tuigje voorzien om hen in drukke situaties veilig te houden, komen steeds vaker voor. Toch heerst er nog een taboe op het gebruik van het hulpmiddel, waarbij het kind een soort harnas om de schouders draagt waarmee de ouder het kind bij zich kan houden via een lijn. Wanneer ouders het alleen gebruiken om de veiligheid van hun kind te waarborgen, zou er niet veel mis mee zijn. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het kindertuigje wordt al decennia gebruikt, toen de tuigjes nog zelfgemaakt waren of alleen bestonden uit een paar bandjes. “Op een gegeven moment kwam er kritiek, omdat het de bewegingsvrijheid van kinderen zou inperken. Maar voor de veiligheid het natuurlijke helemaal niet zo gek”, zegt pedagoog Bas Levering. Nu heb je varianten in vrolijke kleurtjes en met zachte knuffels bevestigd aan de riempjes, die beter ontvangen worden door zowel kind als ouders.

“Als het bedoeld is om kinderen ruimte te geven en het veiligheid geeft, heb ik geen bezwaar”, aldus de pedagoog. In situaties waarbij het kind een drukke weg moet oversteken of zich op een chaotische plaats bevindt zoals het station of vliegveld, kan het tuigje wel degelijk effect hebben. Kinderen hebben wel wat ruimte om hun gang te gaan, maar kunnen niet verwijderd raken van de ouder.

Het tuigje zou met name een uitkomst kunnen zijn voor peuters die net gaan lopen en alles willen ontdekken. “Het is ook lastig: kinderen van die leeftijd begrijpen nog niet wat een verbod is. Dus je zult ze op de een of andere manier in de hand moeten houden.” De pedagoog hoopt dat ouders zich niet langer schamen voor het gebruik van een kindertuigje. Zolang het kind op deze manier veilig mee kan naar de winkel of andere mogelijk onveilige plek, zou het geen probleem moeten zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids