Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Het is genoeg geweest met de versnippering van de jeugdzorg, vindt wethouder Hugo de Jonge uit Rotterdam. In zijn regio gaat daarom ook het één en ander veranderen in de jeugdhulp. Op dit moment leveren tachtig organisaties in de regio Rotterdam-Rijnmond achthonderd verschillende vormen van jeugdhulp. Als het aan de gemeenten ligt, worden dat dertien organisaties. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“We willen nu echt één plan per gezin met één iemand die de regie heeft”, zo luidt het devies. De plannen gaan niet in één keer over de kop voor iedereen. Wie nu zorg ontvangt, houdt na 1 januari aanstaande in ieder geval tot 1 januari 2019 dezelfde behandelaar.

De meeste zorgaanbieders die zullen afvallen, zijn kleine aanbieders die nu al niet veel kinderen helpen. Het doel is dat gemeenten contracten kunnen afsluiten met een kleine groep aanbieders, waardoor de afspraken makkelijker en overzichtelijker worden. Bovendien moet deze grootschalige aanpassing leiden tot beter maatwerk. Onlangs is bekendgemaakt wie de deelnemende partijen zijn en daar is niet iedereen het mee eens. Diverse kleinere zorgaanbieders spannen een kort geding aan tegen de gemeente waar zij eerder een contract mee hadden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids