Normal_hart_gezondheid

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft per abuis honderden bewegende hartbeelden van kinderen gewist. Dit gebeurde tijdens het opruimen van een echoapparaat. Van de beelden waren geen kopieën bewaard. Zeker achttien kinderen zijn opgeroepen om nog een hartfilmpje te laten  maken om deze weer op te nemen in het dossier. Dat meldt Rijnstate. 

De filmpjes zijn niet onlangs gewist, in november 2016 toen het echoapparaat opgeschoond moest worden vanwege een volle harde schijf. Het ziekenhuis kwam er pas drie maanden geleden achter dat de bewegende beelden niet meer op het apparaat stonden. Filmpjes die tussen 2012 en 2016 met dat echoapparaat waren opgenomen, zijn kwijt. Het gaat om beelden van 364 kinderen, waarbij in de meeste gevallen geen afwijkingen waren gevonden. Het Rijnstate of het Radboudumc in Nijmegen hebben aanvullend onderzoek gedaan bij kinderen bij die wel een afwijking in het hart hadden. Beelden hiervan zijn opgeslagen.

Om fouten met het echoapparaat in de toekomst te voorkomen, wordt informatie automatisch opgenomen in het elektronisch patiëntendossier. Het opschonen van de harde schijf mag nu ook niet meer zomaar plaatsvinden. Extra controles moeten ervoor zorgen dat schijven niet zomaar worden gewist. Medische informatie moet namelijk 15 jaar beschikbaar blijven voor het ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids