Normal_kind_hond

In het geheim hebben een aantal kinderen een inzamelingsactie gestart voor hun vriend Stijn (13). De jongen heeft meerdere lichte epileptische aanvallen per dag, maar kon geen hulphond krijgen vanwege zijn leeftijd. De speciaal getrainde hond die opmerkt wanneer zijn baasje bijna een aanval krijgt, wordt in de regel pas ingezet bij jongeren vanaf 16 jaar. De inzamelingsactie moet 40.000 euro opbrengen voordat de hond er kan komen. Dit meldt Telegraaf.

Hoewel de ouders van Stijn dit voorjaar al een poging deden om een hulphond voor hun zoon aan te vragen, wilden de zorgverzekeraar en de hulphondenstichting aanvankelijk niet akkoord gaan. Omdat de jongen ook zwaardere aanvallen heeft waarbij hij knock-out gaat, kan een hond hem meer veiligheid bieden. Wanneer de hulphond een aanval signaleert, waarschuwt hij het baasje die vervolgens een veilige positie aan kan nemen. De hond is daarom onmisbaar voor de jongen uit het Friese Marrum.

De vrienden en het zusje van Stijn besloten daarom actie te ondernemen om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Dit gebeurde voornamelijk via internet, wat leidde tot straf van de onwetende ouders. “We vonden het belachelijk dat ze zo veel op het internet zaten”, zegt Stijns moeder Ypie. Zij kregen pas enkele dagen geleden te horen dat de kinderen de inzamelingsactie hadden opgezet.

Hulphond Nederland heeft gezegd alsnog te onderzoeken of Stijn in aanmerking komt voor een hulphond. De leeftijd van 16 jaar wordt vaak aangehouden omdat de jongere een bepaalde volwassenheid moet bezitten om voor de hond te kunnen zorgen. De opleiding van een hulphond kost een slordige 40.000 euro. Met de inzamelingsactie is inmiddels bijna 5.000 euro opgehaald. Als Stijn de hulphond toch krijgt via de stichting, wordt het opgehaalde geld gedoneerd zodat ook anderen gebruik kunnen maken van een hulphond.

Door: Redactie Nationale Zorggids