Normal_kinderen_taal_peuters

Jonge kinderen leren weinig tot niets via een beeldscherm. Tot 4 jaar kunnen peuters alleen iets in hun geheugen verwerken als het hen wordt voorgedaan en zij het na kunnen doen. Dit meldt Bureau Jeugd en Media.

Jonge kinderen kijken nog steeds veel tv, maar de tablet wint aan populariteit. Aangenomen werd dat peuters meer leren van een touchscreen dan van tv, omdat zij daarin een actievere rol hebben. Uit onderzoek blijkt echter dat jonge kinderen wel leren hoe een app werkt, maar ze worden niet beter in een vaardigheid die de app aanbiedt, zoals het maken van een puzzel.

Jonge kinderen leren door dingen te imiteren. Tot 4 jaar zijn peuters nog niet goed in staat om dingen te onthouden die ze op een beeldscherm in 2D zien. Ze kunnen alleen iets in hun geheugen verwerken als het hen in 3D wordt voorgedaan en zij het ook na kunnen doen met hun eigen lichaam.

Dit betekent dat peuters niet veel leren als ze alleen achter een beeldscherm zitten. Hoe steken ze er wel iets van op? Door heel veel herhaling, een traag tempo, en samen praten over wat ze zien en het ook na te doen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids